Adnan Ergeç Fonu – Sık Sorulan Sorular

İlk dönemini geride bırakan Adnan Ergeç Fonu (AEF), 18-30 yaş arası gençlerin Türkiye ile ilişkili toplumsal hafıza, geçmişle yüzleşme, toplumsal barış ve eşitliğin inşası ve/veya ayrımcılığın önlenmesine yönelik projelerini desteklemeye devam ediyor. AEF ile ilgili merak ettiklerinizi fonun kurucularından Evren Ergeç ile faydalanıcılar Rüya Telli, Tuğçe Özdemir ve Ayşegül Özadak’a sorduk. 
Başvurularla ilgili detaylı bilgi ve proje başvuru formunu çağrı metninde bulabilirsiniz.
Evren Ergeç – Karakutu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Adnan Ergeç Fonu kurucusu

  • Adnan Ergeç Fonunu kurmaya nasıl karar verdiniz?

Bu fon 1994 yılında kaybettiğimiz babamız Adnan Ergeç’in hatırasını yaşatmak için kuruldu. 2016 yılında Babalar Gününe birkaç gün kala kardeşlerim Elif Ergeç Canıbek, Elçin Ergeç Karslı’ya fonu kurma önerisini ilettiğimde hiç tereddütsüz kabul ettiler. Böylece babamızın anısını gençlere desteğe dönüştürmüş olduk. Ölüm yıl dönümünde 9 Kasım 2016’da ilk dönem fon duyurusu açıldı. Başvurular sonuçlanana kadar fonda yeterli miktar birikmiş oldu. Sadece kardeşlerim değil annem Rukiye Ergeç de fonumuzun düzenli destekçisi oldu. Tabii bir de yakınlarımız var.

  • Adnan Ergeç Fonu ne tür projelere destek veriyor?

Karakutu’nun kuruluş amaçlarına uygun olarak Adnan Ergeç Fonu (AEF) gençlerin toplumsal hafıza, geçmişle yüzleşme, toplumsal barış, ayrımcılıkla mücadele vb. konularda araştırma, kültür, sanat projelerini destekliyor.

  • Fon ilk dönemini geride bıraktı. Sizin açınızdan nasıl bir deneyimdi?

Her anlamda ailenin büyüdüğünü görüyorsunuz. Desteklenen projelerin ötesinde gençlerin ortaya koyduklarını görünce hem öğreniyor hem de heyecanlanıyorsunuz. Verdiğiniz destek size hediye olarak geri dönüyor. Ümit ediyorum ilk dönemde destek alan gençler projeleriyle yolculuklarına devam edecekler. Özellikle de Karakutu’yla ilişkinin kopmayacağını düşünüyorum.   

  • İkinci döneminde ne gibi değişiklikler var?

Proje başına verilecek fon miktarında bir değişiklik söz konusu. Bu dönem üst limiti 3500 TL olarak belirledik. Ayrıca yalnızca seyahat giderleri için de başvuru yapılabilecek. Seyahat için verilecek fonun üst limiti ise 500 TL olarak belirlendi.
Projelerin seyahat masrafları benzeri gider kalemlerini desteklemeyi de değerlendirmeye aldık.

  • Fona kimler başvurabilir?

18-30 yaş arasında Türkiye’de ikamet eden her genç fona başvurabilir.

  • Projelerin yürütülme aşamasında, faydalanıcılardan neler bekleniyor?

İkinci dönem başvurusu 9 Kasım’da açılıyor, 30 Kasım’da sona eriyor. Aralık ayı başvuranların değerlendirilmesi ve seçilmesiyle geçecek. Desteklediğimiz gençlerle sözleşme imzaladığımızda tanışıyoruz. Sözleşmeyi imzaladıktan sonra projenin toplam bütçesinin %70’ini yararlanıcının hesabına iletiyoruz. Bu Ocak ilk haftalarında gerçekleşiyor. Sonrasında Nisan ayında bir ara değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Bu toplantı sonrasında da yazılı bir ara rapor talebimiz oluyor.  Projelerin sene içinde en geç Eylül ayının sonuna değin sonlanmasını arzu ediyoruz. En geç Ekim ayı içinde ise bir son toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantıyla birlikte faydalanıcılar tüm proje harcamalarının belgelerini de iletmiş oluyor, yazılı son raporlarıyla beraber kalan miktarı da alıyorlar.
 
Rüya Telli – Niksar Rumları: Bellek ve Mekân
– AEF’yi başvurmaya nasıl karar verdiniz?
AEF’den sosyal medya yoluyla haberdar oldum. Çağrıyı okudum ve derneğin faaliyetlerini inceledim. Hazırladığım projenin AEF’ye uygun olduğuna karar verdim ve başvurumu yaptım.  
– Desteklenen projenizden kısaca bahseder misiniz?
Niksar Rumları: Bellek ve Mekân adını taşıyan araştırmam, Tokat-Niksar’dan mübadele ile Yunanistan’a göç eden kişilerin çocukları ile yapılan bir sözlü tarih çalışmasıdır. Proje, Katerini şehri Neokaisareia kasabasında yaşayan ve mübadele sonrası 2. kuşağı oluşturan kişilerle, 3 günlük saha ziyaretinde yapılan görüşmeler ve etnografik verilere dayanmaktadır.
– Proje süresince neler yaptınız?
Proje süresini, saha öncesi ve saha sonrası şeklinde ayırmak doğru olacaktır. Saha öncesinde okuma ve araştırma yaptım. Sahaya yönelik hazırlık için bir sözlü tarih atölyesine katıldım. Saha sırasında ise ses kayıt cihazı kullanarak yaptığım görüşmelere ek olarak kasabada bol bol vakit geçirerek etnografik veri topladım ve fotoğraf çektim.
– Projelerinize dair daha detaylı bilgiyi nereden edinebiliriz?
Karakutu Adalet Arayışı Seminerleri kapsamında bir sunumla sonuçları paylaşacağım. İlerleyen dönemde ise sahayı genişletmeyi ve doktora tez çalışması olarak devam etmeyi planlıyorum.
– Fonun ikinci dönemi çok yakında açılıyor. Başvurmayı düşünen gençlere ne söylemek istersiniz?
Öncelikle başvuru çağrısını dikkatlice okuyarak konuyu, yöntemi ve proje yapma amaçlarını net ve açık şekilde belirttikleri bir öneri hazırlamalarını tavsiye ederim. Bu biraz da sıkı bir okuma ve araştırma yapmaktan geçiyor. Alan araştırması yapacak olanların mutlaka sahaya dair ön bilgi sahibi olmalarını tavsiye ederim. Çalışılan grupla ilgili tarihsel ve toplumsal anlamda bilgi sahibi olmak görüşmeci-görüşülen ikiliğini kırmaya yardımcı oluyor ve saha çalışmasını kolaylaştırıyor.
 
Tuğçe Özdemir, Ayşegül Özadak – Komşuda Müzik: Türkiye ve Ermenistan Müziği
– AEF’yi başvurmaya nasıl karar verdiniz?
Gündemimizde bir süredir üzerine konuştuğumuz, hayata geçirmek istediğimiz birkaç proje vardı fakat nereden başlayacağımızı bilemiyorduk. Karakutu Derneği’yle de yeni tanışmış, çalışmalarını yakın zamanda takip etmeye başlamıştık. Derneğin sosyal medya hesaplarında AEF’nin duyurusunu gördüğümüzde bu imkanın bizim düşündüğümüz bir proje için çok uygun olabileceğine karar verip başvurumuzu yaptık.
– Desteklenen projenizden kısaca bahseder misiniz?
Müzik uçar, sınırları aşıp komşuda dinlenir, deyip Ermenistan ve Türkiye halk müziklerinin ortaklıkları ve farklılıkları üzerine çalışmak; Ermeni geleneksel müziklerinin Türkiye’de tanıtımına katkı sunmak istedik. Başta sadece ortak şarkılarımıza odaklanmayı planlamışken, proje ilerledikçe daha geniş anlamda müzik ve toplumsal hafıza ilişkisini kurcalamak, bunu da Türkiye ve Ermenistan müziği özeline çekebilmek için çabaladık. Araştırma için on günlüğüne Erivan’a gittik, döndüğümüzde Türkiye’de çalışmamıza devam ettik.
– Proje süresince neler yaptınız?
Erivan’da gerçekleştirdiğimiz çalışmada müzisyenler, müzikologlar ve sivil toplum çalışanlarıyla görüşmeler yaptık ve bu görüşmeleri videoya aldık. Müzisyenlerden ayrıca performans kayıtları alma şansımız oldu. Döndüğümüzde Türkiye’de de benzer çalışmalar yapmaya devam ettik. Bunların yanı sıra, Ermeni ve Türk müziği üzerine daha kapsamlı bilgi edinebilmek için okuma ve araştırma yapmamız gerekti.
– Projelerinize dair daha detaylı bilgiyi nereden edinebiliriz?
Bu görüşmeleri ve kendi yazılarımızı açtığımız blog’da ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz.
Blog’umuzu takip etmek için: http://komsudamuzik.blogspot.com.tr/
Bizi Facebook’tan takip etmek için: https://www.facebook.com/komsudamuzik/
– Fonun ikinci döneminin çağrısı açıldı. Başvurmayı düşünen gençlere ne söylemek istersiniz?
Bu fonu almaya hak kazandığınızda projenize sadece finansal destek sağlanmış olmuyor, aynı zamanda proje sürecinde ihtiyaç duyduğunuzda Karakutu ve Ergeç ailesinin desteğini yanınızda hissediyorsunuz. Gerektiğinde sosyal bağlantıları sağlayabiliyor, bir sorun yaşadığınızda olası çözüm önerilerine ulaşıyorsunuz. Projenizi sizin kadar benimseyip destek olmaya gönüllü insanlarla birlikte çalışmanın kolaylaştırıcılığını tecrübe ediyorsunuz. Ayrıca fondan yararlanan diğer proje sahipleriyle tanışma ve onların çalışmalarından öğrenme imkanı bulmak da bir o kadar değerli.
 

Fona destek olmak için hesap bilgisi:

– Havale/EFT ile bağış –

Hesap Adı: Karakutu Derneği

Garanti Bankası Bebek Şubesi

TR52 0006 2000 2110 0006 2974 25